Az étterem után a házunk is napelemet kap

Ki merem jelenteni: lassan minden tudok a napelemekről. Na jó, nem mindent, de azért elég sokat. Mostanában valahogy minden erről szól nálunk. A fűtéskorszerűsítés olyan közhely lett a családunkban, mint hogy más, rendes helyen folyton új autót vásárolnak, ahogyan változnak az igények. Hát.. Mi nem a kocsinkat, hanem a fűtésünket cserélgetjük mindig korszerűbbre.

Meséltem már, hogy az étteremben klímával fűtünk, apósom régi üzletét pedig már napelemmel is felszereltük. Szerintem ez volt az egyik legjobb döntésünk, mert azóta hihetetlenül sokat tudunk spórolni a villanyszámlán.

A napelemes rendszer egyáltalán nem tudományos fantasztikum manapság. Sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy az ilyesmi csak cégeknek, meg ipari létesítményeknek való, akik azonnal elhasználják a megtermelt energiát, akár egy hét ágra sütő nyári napon is. Tárolni ugyanis az energiát drága.

Ma már erre is létezik megoldás: a plusz energiát, amit egy üzem, vagy háztartás nem használ fel, egyszerűen vissza lehet táplálni a villamos hálózatba. Így tehát viharos/felhős időben is van elegendő energia, ha pedig több is termelődik, az visszatáplálható a hálózatba és az ára később levonódik a számlából.

Így lesz nekünk is napelemünk

Mint említettem, az étteremben klímával fűtünk. Mióta így döntöttünk, azóta tudom, hogy az elektromos fűtésnél tisztább és kényelmeseb megoldás nincsen, otthon viszont sosem vetemedtem volna erre a megoldásra a magas költségek miatt.

Olvastam viszont, hogy a napelemes rendszer pályázat magánszemélyeknek 2019-ben is elérhető. Korábban az éttermet is ilyen támogatásból korszerűsítettük, miért ne tennénk ezt meg az otthonunkkal is. Ha sikerült megoldani az energiatermelést, akkor akár át is állhatunk majd elektromos fűtésre.

Röviden összefoglalom a lényeget:

  • Minimum 10% önerőre van szükség.
  • A legkevesebb támogatás, amire pályázni lehet, az 500 ezer forint. A legnagyobb összeg tízmillió.
  • A támogatás összegét 20 év alatt (vagy kevesebb idő alatt) kell visszafizetni.
  • Többféle dologra lehet fordítani a támogatást, nem csak napelemre: hőszivattyúra, napkollektorra, szigetelésre is lehet kérni pénzt.

A lakástakarékunkat fogjuk felhasználni

Már több éve fizetjük a lakástakarék-pénztári hozzájárulást. Nemsokára le fog járni, ezért úgy döntöttünk, hogy ezt az összeget fogjuk a hálózat korszerűsítésére fordítani. Így gyakorlatilag az állami támogatást használjuk az állami támogatás felvételére. Ennél jobb üzlet nem nagyon kell… 🙂

napelemes rendszer pályázat magánszemélyeknek 2019

A fent linkelt oldalon egyébként fel lehet venni a kapcsolatot egy céggel, aki vállalja azt is, hogy segít a papírmunkában. Nekik már komoly tapasztalatuk van ebben, az egyik ismerősöm mesélte, hogy ők is ezt a vállalkozást választották, és elég sok adminisztrációs terhet levet a nyakukból, hogy volt kihez fordulniuk. Remélem, nekem is tudnak majd – újfent – segíteni.

A gyerekeinkért tesszük

Tudom, hogy a gyerekek nem lesznek örökké velünk, előbb-utóbb kirepülnek majd a szülői házból. Egy ekkora épületet mi pedig, nyugdíjas vendéglátósként biztosan nem fogunk tudni fenntartani. A 20 év ilyen távlatban pont jó perspektívának tűnik. Mire túl nagy teher lesz a ház és mire a kicsik elkerülnek majd tőlünk, pont nem lesz semmilyen adósságunk, bőven visszafizetjük majd, amit kell.

Így azután egy igazán értékálló örökséget tudunk biztosítani a gyerekeinknek. A napelem segít abban, hogy akármi is történik, a házunk ne érjen sokkal kevesebbet 20 év múlva, mint most.

Ráadásul a napelem egy környezetbarát megoldás is, úgy érzem, hogy ezzel nem csak a saját, hanem az összes gyerek jövőjéért teszünk valamit. Befektetünk abba, hogy a most még csak totyogó kicsik is egy biztonságos, élhető világban nőjenek fel. Szerintem mindenkinek meg kellene találnia a számára is elérhető környezetbarát megoldásokat.