Váratlan segítség egy üveg motorolajjal

Ritkán szoktam vendéglőt a törzshelyemnek nevezni, de egynek már sikerült kiérdemelnie ezt a posztot: nem messze Budapesttől van egy hely, ahol segítséget nyújtottak nekünk akkor, amikor a legnagyobb szükségünk volt rá. Ez, és az, hogy nagyon finom a főztjük, együtt elég volt ahhoz, hogy az óta is mindenkinek ajánljam azt az éttermet egy kellemes halászlére, ha arrafele jár.

Már csak arra figyeljen mindenki, hogy ne úgy térjen be, mint ahogy mi tettük, azt ugyanis nem kívánom senkinek: egy nagyon rossz hangokat adó, krákogó motor mindenkinek el tudja venni a jókedvét, különösen, ha a férjével szeretne részt venni egy nyugodt családi kiránduláson.

Ez az eset már talán egy éve, hogy történt velünk, amikor éppen hazafele tartottunk egy hetes nyaralásból az autónkkal, kellemesen elfáradva és ellazulva. Ha belegondolok, mindig is tudtam, hogy az alacsony motorolajszintre figyelmeztető lámpa végig égett, de nem vettem róla tudomást, egészen addig, amíg el nem kezdett vacakolni a kocsi.

Mi megijedve megálltunk az első útba eső vendéglőnél, és elkezdtünk tanakodni, hogy mitévők legyünk, honnan szerezzünk segítséget. Nem ismertük a környéket, és nem tudtunk egy autómentőhöz se telefonszámot, aki a motorolajban tudna segíteni. Nagy szerencsénkre azonban az étterem tulajdonosa, amikor látta, hogy valami probléma lehet, úgy döntött, hogy kijön hozzánk, és megnézi, hogy tud-e valamiben segíteni.

Mikor elmondtuk neki, hogy a motorolajról van szó, rögtön azt mondta, hogy egy percet se aggódjunk, mert neki is nagyon hasonló autója van, és ő maga a napokban rendelt az olajwebshop.hu oldalról magának egy igen nagy tartalékot Liqui Moly motorolajból, amiből szívesen ki tud minket segíteni. Előtte azonban haza kell mennie, mert nem a munkahelyén van a készlete.

Mi nagyon megköszöntük a segítségét, és amíg vártunk rá, beültünk az étterembe enni egy halászlevest – és mint ahogy mondtam, egyáltalán nem bántuk meg. Persze a hangulat nem volt a legjobb, mert amennyire ideges voltam, muszáj volt kikérdeznem a férjemet, hogy ő miért nem tudott előrelátóbb lenni, és maga felmenni az olajwebshop.hu-ra, és beszerezni a szükséges motorolajt. Valószínűleg sokkal súlyosabb következményei is lehettek volna a dolognak, ha olyan helyen robbanunk le, ahol nincsen semmi a közelben. És ki tudja, mennyibe került volna hívni egy vontatókocsit, és megjavíttatani az egészet?

Mire végeztünk, a tulajdonos is visszatért, és megnézte a motorunkat. Megmutatta nekünk, hogyha magunk akarjuk ellenőrizni az olajszintet, akkor azt hol tehetjük meg, és ajánlotta, hogy ezt legalább két hónaponta hajtsuk is végre. Ellenkező esetben könnyen lehet, hogy úgy járunk, mint most: túl alacsony lesz az olajszint, és nagyon hamar azon kapjuk magunkat, hogy a kocsink nem működik.

Elmagyarázta azt is, hogy az olaj elsősorban arra való, hogy az alkatrészek ne koptassák egymást a motorban. Így ha olyan hibát követünk el, mint most, és figyelmen kívül hagyjuk az alacsony szintjére figyelmeztető jelzést, akkor azzal akár visszafordíthatatlan károkat is okozhatunk. Ráadásul elég hamar, mert ha kevés olajunk van, az még gyorsabban fog fogyni utána a melegedés miatt.

Nagyon megköszöntük jótevőnknek a segítséget, és ki is fizettük az olajt, amit adott. Arra azonban figyelmeztetett, hogy ettől függetlenül még látogassunk el egy szervizbe, ahol ellenőrzik a kocsinkat, és ha van egy módunk, akkor a következő vásárlásnál az olajwebshop.hu-n keressünk rá arra, hogy pontosan mi való a kocsinkba. Most ő egészen biztos, hogy amit belerakott, az megfelelő adalékokat tartalmaz, és nem fogja károsítani a motorunkat, de ha magunk akarunk már vásárolni, akkor lehetséges, hogy egy olajcserével több kárt csinálunk, mint hasznot.

Ami pedig a legfontosabb: abból, amit veszünk, rögtön vegyünk kettőt, és végezzünk gyakran karbantartásokat. Hogyha így teszünk, akkor nem fogunk többet akaratunkon kívül egy csárda parkolójában kikötni.

Mint ahogy mondtam, annyi előnye legalább megvolt az esetnek, hogy megkóstolhattuk életünk legfinomabb halászlevesét: a történetnek a motorolaj csere fontosságán kívül azt a tanulságot is szántam, hogy mindenképpen látogassatok el egyszer ehhez a kedves úriemberhez ti is.