A vadregényes túrához mindenképpen kellett egy jó vadriasztó

Néha kedve támad az embernek kicsit vadulni, nem igaz? No jó, természetesen nem arra gondolok, hogy törni, zúzni, pusztítani, hanem arra, hogy kiszabaduljon a városi környezetből és átadja magát a természet zabolázatlan vadságának. Így határoztuk el a párommal, hogy eltöltünk egy hetet egy mindentől távol eső vendégházban, ami híres az étterméről is, ahol a helyi vadásztársaságnak köszönhetően kitűnő vadételek vannak. Tényleg úgy kell elképzelni ezt a helyet, mint a mesében: egy nagyon takaros épület az erdő szélén, szobákkal az emeleten, a vendéglővel a földszinten. Amint megtaláltuk, mind a ketten beleszerettünk, és eldöntöttük, hogy ha törik, ha szakad, eljövünk ide. Fel is vetem a kapcsolatot az üzemeltetővel és lefoglaltam a szállásunkat, azonban figyelmeztetett, hogy egyrészt a hely távol van mindentől, tehát csak autóval lehet megközelíteni, másrészt az évnek az a szakasza van, amikor nagyon nagy a vadállatok mozgása, fokozott óvatossággal vezessünk. Gondoltam magamban, hogy ez bizony nem vicc, ha a semmi közepén karambolozunk egy szarvassal vagy megtermett vaddisznóval, akár komolyan meg is sérülhetünk, és a segítség is távol lesz. Úgyhogy elkezdtem valamilyen megoldás után keresgélni, mert hát a személyautónkra csak nem szerelhetek vadrácsot. Így találtam meg a https://autofelszerelesek.hu/karosszeria_vedelemvadriaszto oldalt, ahonnan végül megrendeltem egy remek kis vadriasztót, és így már sokkal nagyobb biztonságban tudtunk oda- és vissza menni.

Sokan nem veszik komolyan a vadállatok jelentette veszélyt. Persze, ha egy róka vagy egy vadnyúl ugrik az autó elé, az nem okoz különösebb kárt, azonban ha egy nagyobb testű élőlény dönt úgy, hogy kiugrik elénk, az már igencsak kockázatos! Egy gímszarvas bika 150 centiméter magasra és 200-250 kilogrammosra is megnőhet, szerteágazó agancsa pedig valóságos fegyverarzenál! Ha egy ekkora állat berepül a szélvédőn, abban nincs sok köszönet. De egy vaddisznó is lehet akár 2 méter hosszú és 200 kilogramm tömegű, ami ugyancsak alaposan le tudja rombolni az autó elejét, ha nagy sebességgel beleszalad valaki. Minden évben vannak ilyen balesetek, hogy valaki elé teljesen váratlanul kiugrik egy nagy testű vad, és akár halálos végkimenetelű karambol is előfordulhat. Ilyen félelmek támadtak bennem, mikor a tulajdonos mondta, hogy most komoly mozgás van, már szinte láttam a lelki szemeim előtt, ahogy próbálom elrántani a kormányt, mikor kiugrik elém valami. Úgyhogy nekiláttam a kutatásnak, hogyan lehetne biztonságosabbá tenni a közlekedést, és szerencsére az autofelszerelesek.hu meg is adta a választ!

Az autóra szerelhető vadriasztó egy nagyon hasznos találmány, ha az ember erdős területen vezet, pláne éjszaka. Az állatok összezavarodnak, megijednek a jármű fényétől és zajától, azért hajlamosak a hirtelen és meggondolatlan ugrásokra. Azonban ezek a szerkezetek olyan frekvenciájú hangot bocsájtanak ki, ami az embereket nem zavarja, az állatok viszont több száz méterről meghallják, jóval a közeledő autó előtt. Ha így felhívjuk magunkra a figyelmüket, sokkal kisebb az esélye, hogy meglepjük őket és megijednek. Persze, ez nem feltétlenül jelent 100%-os védettséget, mert hát a párzási időszakban a vadállatok hajlamosak vakmerőbbnek lenni a normálisnál, de a semminél mindenképpen több. A https://autofelszerelesek.hu/karosszeria_vedelemvadriaszto oldalon kapásból 8-féle különböző vadriasztó készülék közül válogathat az ember attól függően, hogy mennyit szeretne költeni rá, illetve mennyire szeretne biztosra menni. Vannak egyszerűbb, egy darabos kiszerelések és szettek is, melyekkel még tovább csökkenthető a vadgázolás esélye. És ami még jobb, hogy nem kell hozzá átalakítani vagy roncsolni a karosszériát, ugyanis ezek a vadriasztók mágnesesen helyezhetők fel az autóra. Ezzel kapcsolatban volt némi aggályom, hogy mi van, ha leesik vagy leveri egy ág, de utána néztem, és nagyon erős, stabil kapcsolódást biztosítanak a mágnesek.

Végül egy kétdarabos készletet rendeltem meg a https://autofelszerelesek.hu/karosszeria_vedelemvadriaszto oldalról, biztos, ami biztos. Nem szerettem volna megreszkírozni, hogy balesetet szenvedünk, illetve kárt okozunk a helyi vadgazdaságnak. Inkább most költök erre egy kisebb összeget, mint később egy vagyont a javíttatásra, ha lehetséges egyáltalán. Az utunk remekül sikerült, nem történt semmilyen váratlan találkozás, csodálatos kikapcsolódásban volt részünk. Miután hazajöttünk, természetesen leszedtem a vadriasztókat az autóról, hiszen a városban nincs rájuk szükség, és a háziállatokat sem szeretném sokkolni velük. De ha jövőre is úgy döntünk, hogy ide megyünk pihenni, nagyon jól fognak jönni!