Klímával fűtjük az éttermet

Klímával való fűtés
Klímával való fűtés

Régebben már írtam egy cikket róla, hogy napelemre váltottunk az étteremben, ezt itt olvashatjátok.  A korszerűsítéseknek és a változásoknak ezzel nincs vége, ugyanis úgy döntöttünk, hogy idén ősszel belevágunk egy újabb projektbe, és klímát szereltetünk fel az étterembe.  Persze, mikor erről mesélek, mindenkinek egyből az jut eszébe, hogy miért nem nyáron csináltuk? A klímáról mindenkinek egyből a hűtés jut az eszébe, pedig a klímával való fűtés napjainkban egy igen népszerű módszerré kezd válni.  Nem csak azért, mert kényelmes, dinamikus  korszerű megoldást nyújt, hanem mert sokat spórolhat is vele az ember, főleg, hogy már napelemet is szereltettünk. A klíma pedig majd a napelem által termelt energiával fog működni-gondoltuk.

Az egész úgy kezdődött, hogy a nyárnak egyik pillanatról a másikra vége szakadt, és bejött a hideg. Persze ilyenkor nincs más, be kell kapcsolni a fűtést. A kazánt, ami persze ilyenkor derül ki, hogy rossz. Egész nyáron állt, senki sem foglalkozott vele, a hibák pedig ilyenkor buknak ki, mikor már hideg van, és nagyon nagy szükség lenne a szolgálataira. Nem értek a kazánokhoz, nem is igyekeztem megérteni, miről beszél a szerelő, csak abban voltam biztos, hogy ez így nem mehet tovább. A kazánokat szerelni bonyolult, a javításuk irreálisan drága, és az sem biztos, hogyha megjavítják, az ismét hosszú ideig fog működni. Így elkezdtem alternatív fűtési megoldásokat keresni. Jelen esetben szerintem az is előrelépés lenne, ha a régi, teljesen korszerűtlen fűtési berendezésről annyi terhet vennénk le, amennyi csak lehetséges.
Az éttermet nem kell egész nap fűteni, pontosabban szólva nem igényel 24 órás fűtést. Reggel és éjszaka az igazán nagy hidegben úgysem vagyunk nyitva, akkor senkit sem zavar a hideg.

Természetesen a válaszokat most is az interneten igyekeztem megtalálni. Nem sokat tudok a klímákról, így ideje volt beleásni magam a témába, és elolvasni pár cikket. Kiderült, hogy vannak olyan klímák, amelyek önmagukban alkalmasak a helyiség teljes felfűtésére, és vannak olyanok is, amelyeket csak kiegészítő megoldásként ajánlanak. Mivel most szereltettük meg a fűtést, és a rendelkezésre álló forrásaink sem végtelenek,  a voksomat a kiegészítő fűtésre alkalmas klímák mellett tettem le. -15°C-ig használhatóak ezek a klímák, ez pedig a magyar éghajlatot figyelembe véve bőven elég lesz nekünk.
Szóval első lépésként sikeresen utánajártam, hogy tulajdonképp milyen lehetőségek vannak a klímás fűtésre, és hogy ezek közül nekünk melyik lenne a legoptimálisabb. Az nem kérdéses, hogy a klímás fűtés meg fog térülni, mert rengeteg számolgatást találtam erről, nem kételkedek, hiszek a számoknak. Ha valamire mindenki azt mondja, hogy jó, akkor egy kis utánajárás elegendő hozzá, hogy én is elhiggyem.

A klímás fűtés egyik előnye szerintem az, hogy nem kell hosszú órákkal előbb bekapcsolni, nem kell várni, amíg a radiátorok elég hőt termelnek, hogy szép lassan felmelegítsék a helyiséget, a fűtés ugyanolyan dinamikusan zajlik, mint a klímás hűtés. A radiátorok sugározzák a meleget, a szoba nem lesz olyan egyenletesen meleg, főleg nem a fűtés megkezdésének elején, mintha klímával fűtenénk. Az már csak hab a tortán, hogy az étterem levegőjét is szűrhetjük vele.

Hiába olvastam utána a dolgoknak, azért egy ilyen fontos döntést mégiscsak a szakemberekre akartam bízni. Mert rendben van, hogy tudom mi az a SCOP (szezonális energiahatékonysági mutató), meg tudom, hogy igényelhetek a klímás fűtésre kedvezményes áramtarifát az áramszolgáltatótól, arról még mindig nincs fogalmam, hogy mégis milyen klímát vegyek. Szóval szakemberhez fordultam. Először is, itt nézelődtem a klímákkal kapcsolatban: https://futesklimaval.com/kategoria-kisegito-futesre-alkalmas-klimak/

Mivel az oldal szimpatikus volt, őket is kerestem fel a konkrét telepítéssel kapcsolatban. Tudatos vásárlónak tartom magam, megtervezem, amit csak meg lehet, utánajárok mindennek, így mikor a szakemberek kijöttek felmérni a lehetőségeimet, már nagyjából az árakkal is tisztában voltam. Rengeteg fajta klíma van az oldalon, rengeteg méretben. Külön örülök neki, hogy az árakat beszereléssel együtt tüntetik fel, így nem ér annyi meglepetés, az egyetlen viszonylag rejtve maradt költség csak a karbantartás díja volt. De a karbantartást is elegendő évi egyszer megejteni, szóval ha belegondolunk, egy remekül működő fűtési rendszerért ez bőven belefér. Jobb többször kifizetni a kis karbantartási díjat, minthogy megint napokig fűtés nélkül maradjunk, valami ismeretlen hiba, vagy a karbantartás hiánya miatt.

Örülök, hogy szakembert hívtam. A cég szakemberei velem együttműködve segítettek kiválasztani, hogy milyen klímára van szükségem, melyik érné meg nekem a legjobban, és hogy egyáltalán hova kellene felszerelni a készüléket, hogy az a leghatékonyabban tudjon működni.
Miután kiválasztottuk, hogy mire van szükségem, professzionális szerelők siettek a segítségemre és fel is szerelték a klímát az étterembe. Hamar megvolt az egész, maximális hozzáértést tapasztaltam a részükről, minden kérdésemre pontosan választ kaptam, sőt, még abban is segítettek, hogy kiszámoljuk, valóban megéri-e nekem a klíma telepítése. És ahogy gondoltam, meg is éri. Nincs olyan hideg, hogy ne tudnánk a klímát használni, főleg ezekben a nyirkos őszi hónapokban, amikor tulajdonképp tényleg csak reggel és éjszaka van hideg, napközben, amikor az étterem is nyitva van, maximális komfortot tud nyújtani, egy egyszerű, kisegítő fűtésre alkalmas klíma is.
A minőséggel meg vagyok elégedve, eleve azt hiszem, önmagáért beszél az is, hogy 5 év garanciát kaptam a klímára. Ha ilyen mértékű garanciát vállalnak az általuk forgalmazott klímákra, azzal nem hiszem, hogy baj lenne. Az energiaosztálya is megfelelő a kiválasztott klímának, nem fogyaszt többet a kelleténél, illetve olyat szereltek be nekünk, ami magától kikapcsol, ha felfűtötte az éttermet a kellő hőmérsékletre, így nem kell folyton ki-be kapcsolgatnunk. Ezzel is energiát tudunk spórolni, nem lesz túl meleg, ha mondjuk nem figyelünk oda, így az egész fűtési rendszerünk teljesen automatizált. Persze, a biztonság kedvéért megtartottuk a jó öreg gázkazánt a radiátorokkal, de nem hiszem, hogy szükségünk lenne rá, legalábbis egy darabig biztosan.

Talán ez volt az első olyan hét, hogy vártam a hideget, hogy kipróbálhassuk az új szerzeményünket. Nem csalódtam. A férjem kissé szkeptikusan állt hozzá a klímával való fűtéshez, de ő is pozitív élményekkel lett gazdagabb, nem csak a széleken volt meleg, hanem középen is az étteremben, mindenhol egyenletes volt a hőmérséklet, a hőfok pedig nagyon egyszerűen állítható, szóval a klímával való fűtés valóban egy jó ötlet volt.

A Fábián Group kft. nem csak felszerelte a klímát, tanácsokat adott, kiszámolta, hogy mennyit fogunk megtakarítani, de az időszakos karbantartást is elvállalta. Kényelmes, hogy nem kell újabb céget, újabb embereket keresnünk azért, hogy az időszakos karbantartásokat elvégezze, ugyanattól a cégtől jönnek majd ki.  A szakértelmük, precizitásuk és pontosságuk pedig példaértékű, szerencsére egy nagyon lelkiismeretes csapat segített nekünk a klíma választásában és szerelésében. Jó szívvel ajánlom őket mindenkinek, aki esetleg hasonló helyzetben van, és úgy dönt, hogy hallgat a számokra, és klímás fűtésre vált.
Az áraik is abszolút pénztárcabarátok, főleg, hogy a kiírt árak nem csak a klímát, de a felszerelést is tartalmazzák. Nyáron majd kiderül, hogy a hűtési funkciója milyen a készüléknek, de nem hiszem, hogy ezek után csalódást tudna okozni nekem.

Most már igazán környezettudatos étterem vagyunk, van napelemünk, klímás fűtésünk,és ennek az újításnak köszönhetően nyáron sem kell 5 ventilátort kipakolnunk, hogy a vendégeink élvezni tudják a nálunk töltött időt, most már télen, nyáron.Ezek a változások pedig a költségvetésünkben is hamarosan meglátszanak majd.