Egy volt függőség hoz minket össze már évek óta

Van egy kisebb társaság, akikkel rendszeresem járunk kis éttermekbe. Már körülbelül 4 éve kéthavonta egyszer legalább összeülünk együtt. Persze nem ér rá mindig mindenki, így elég ritka, hogy teljes létszámmal vagyunk jelen. De hárman-négyen mindig vagyunk.

Nekem a családomon kívül nagyon kevés ilyen társaság van az életemben, akikkel ennyi időn keresztül, folyamatosan tartom a kapcsolatot. Valahogy sosem voltam jó az erős barátságok kialakításában, és/vagy megtartásában. Ezért elmesélem most azt a szerencsés és egyben nagyon szerencsétlen helyzetet, aminek hatására már 4 éve egy remek emberekből álló társaság tagja lehetek.

Az egésznek az alapja pont talán ez a nehezen alakítok ki kapcsolatot emberekkel dolog volt. 5 évvel ezelőtt jött el az a pont, amikor már nem laktam otthon, hanem külön egyedül és ennek hatására tényleg nagyon egyedül maradtam. Szinte mindennap otthon voltam, maximum a fontos dolgokat elintézni és vásárolni mentem el valahová, de akkor is egyedül. Könyv és filmfüggő lettem először, aztán szépen elkezdtem iszogatni magamban és utána már minden nagyon gyorsan történt. Nem is tudom hogyan, de elvesztettem a kontrollt az életem felett és már csak arra emlékszem, hogy szinte egész nap, ha nem is nagy mennyiségeket de iszogattam.

alkoholizmus fokozatai

A családommal egyre ritkábban találkoztam, ezért természetesen ők is elkezdtek aggódni. Mert ha pedig mégis találkoztunk látták rajtam, hogy már ittam. Ha jól emlékszem anyukám volt az első, aki megkereste mik is az alkoholizmus fokozatai. Emlékszem, először kinevettem, hogy alkoholistának nevezett. Ekkor még én sem gondoltam, hogy baj van, csak bizonygattam a saját igazamat. Pár hónap múlva viszont tényleg észrevettem, hogy baj lett.

Ekkor mutatta meg nekem anyukám a felepulok.hu weboldalt, ahol szerinte segíthetnek a problémámon. Legrosszabb álmaimban sem gondoltam volna, hogy valaha pont nekem lesz szükségem ilyesfajta segítségre. Nem is tudom megfogalmazni, hogy pontosan saját magamért, vagy csak a családomért, de úgy gondoltam, hogy belevágok a felepulok.hu által szervezett 28 napos programba, ahol többed magammal vettem részt.

Az egész ma már egy viszonylag kellemes élmény. Az első szorongást, kellemetlen érzést hamar feloldotta a program helyszíne és hangulata. Illetve persze a nagyon profi szakemberekből álló segítők hozzáértő, türelmes viselkedése is.

A program során ismertem meg azokat az embereket, akikkel, most éttermekbe járunk beszélgetni, egymásnak támaszt nyújtani. Már a program alatt is hamar megnyíltunk egymásnak, amikor beláttuk, hogy mennyi különféle probléma sodort minket ebbe a helyzetbe, erre a helyre. Azóta pedig inkább egymásnak segítünk már, és támogatjuk a másikat, hogy még véletlenül se kerüljön hasonló helyzetbe egy-egy kisebb vagy nagyobb probléma miatt.

Kicsit tényleg szerencsés és szerencsétlen helyzet, hogy egy ilyen betegség, függőség, hozott össze nekem egy ilyen szoros társaságot.