Milyen egy napfényes étterem?

Ismeritek azokat a történeteket, amiket egy barátunktól hallottunk, aki egy rokonától hallotta, hogy annak a párjának a testvérével mi történt vagy éppen mit csinált? Hát ez is valami hasonló lesz. Egy rég nem látott barátnőmmel elmentünk az egyik kedvenc éttermünkbe, hogy megbeszéljük kivel, mi történt. Miután megrendeltük az ételünket és várakoztunk, a barátnőm megkért, hogy cseréljünk helyet, mert a mögöttem lévő fali lámpában takarékos izzó égett és bántotta a szemét. Miután megtörtént a helycsere csak annyit mondott: „napelem park pályázat 2019”. Hirtelen nem tudtam, hogy ez most nekem szól, vagy ez valami titkos, kódolt üzenet lehet, amit nem értek. Csak annyit tudtam kinyögni, hogy „tessék?”.

Elmesélte, hogy van egy napelem pályázat, ami idén indult és még jövő évben is tartani fog egy ideig. Sokat nem tudtam addig a napelemekről, de felvilágosított, hogy napenergiával helyettesíthető a hagyományos villanyáram, amivel az évek alatt sok pénzt lehet megspórolni, és habár egy napelem park létrehozása nem olcsó mulatság, idővel megtérül. Ezáltal pedig nem csak a pénztárcánk barátjává válunk, hanem a Földünk barátjává is.

Kiderült, hogy a lakhelyétől nem messze van egy hatalmas étterem, ami megnyert egy ilyen pályázatot és ennek köszönhetően a költségek egy részét nem nekik kellett kifizetni. Mivel a szülei jóban vannak a tulaj feleségével, megtudták, hogy a legnagyobb költséget a villanyszámla jelenti, hiszen az étterem mindennap késő estig nyitva van, és villanytűzhelyeken főznek. Hosszú idő után ebből lett elegük a tulajdonosoknak, ezért elkezdtek kutakodni és szerencséjükre megtalálták ezt a napelem parkokra vonatkozó pályázatot. Amióta kiépítésre kerültek a napelemek, a villanyszámlájuk kevesebb, de ami számomra még meglepőbb, hogy a barátnőm szerint, sok pozitív visszajelzést kapnak a vendégektől, amikor meglátják az új technológiát.

Annyira lelkessé vált ettől a barátnőm, de főleg ugyebár az alacsonyabb villanyszámlától, hogy ő is azon gondolkozik, hogy a házukra napelemeket telepítsenek, különösen azért, mert egy külön házrészben van számára kialakítva egy kisebb fodrász szalon, így azt tervezi, hogy idén ő is megpróbálkozik egy ilyen pályázattal, hátha sikerül neki. Mert ezekre csak vállalkozások jelentkezhetnek, magánszemélyek számára az ilyen jellegű támogatások nem elérhetőek.

Kicsit elvesztem a mondatai között, így amikor a végére ért, megkérdeztem tőle, hogy miért is kellett tulajdonképpen helyet cserélnünk? A válasza nagyon logikus volt: „mert ha ez az étterem is pályázott volna idén, akkor már valószínűleg nem kellene takarékos izzókat tenniük a lámpákba”.