Napelem panel szerelési kisokos – zöld energia a házban

Korábban már írtam nektek párszor a napelemekről: https://regisipos.hu/uj-etterem-napelemes-tetoszerkezettel/ itt az étterem napelemes felszereltségéről, itt pedig a saját házunk támogatással történő napelemes felszereléséről olvashattok: https://regisipos.hu/az-etterem-utan-a-hazunk-is-napelemet-kap/ .

Az utóbbi írásomban említettem, hogy mekkora napelem szakértő lettem. A lakásunkat felszereltetjük napelemmel, de még ennyi napelemes kapcsolódás után is van, ami újdonság volt nekem.

Még ilyen sok kutatás után sem éreztem magam igazi napelem panel szakértőnek, még bőven akadtak dolgok, amiket nem tudtam.

A pályázatot sikeresen elnyertük, már csak a kivitelezés maradt hátra. Ahhoz, hogy a családi házunk is a legkorszerűbb áramellátási rendszerrel legyen felszerelve, keresnünk kellett egy kivitelezőt is.

Kiderült, hogy egész eddig rosszul használtam a kifejezéseket. A napelemesrendszerek.info oldalon olvastam ugyanis, hogy nem ugyanaz a napelem és a napkollektor.

A fotovoltaikus napelem rendszer a különleges celláinak a felhasználásával alakítja árammá a nap elektromágneses sugárzását. Az így kapott energiának még át kell mennie egy átalakítón ahhoz, hogy az otthoni eszközeinket működtetni tudjuk vele.

Tehát ehhez szükség van egy inverterre, ami átalakítja az energiát általunk is használható árammá.

Ezzel ellentétben a napkollektor nem a nap elektromágneses sugárzását, hanem a belőle érkező hőt, meleget használja fel az energia előállításához.

Ha ezzel tisztában vagyunk, akkor már egyértelmű, hogy a fotovoltaikus napelemek jobban kihasználhatók.

Ahhoz, hogy a házra napelemeket szerelhessünk, több dologra is figyelnünk kell. Nem olyan egyszerű, hogy csak kijönnek és felszerelik a napelemet.

Erről a férjem legutóbb, mikor felhívta az egyik céget, tájékoztatást is kapott.

De nézzük csak, hogy milyen tényezőkre is kell a legjobban figyelni, amikor napelemet szereltetünk fel!

  1. Először is fontos, hogy olyan tetőszerkezetünk legyen, ami elbírja a napelem panel súlyát. Nem akarjuk ugyanis, hogy a napelem panel súlya alatt beszakadjon a tető.  Egy erős tetőszerkezet tehát nélkülözhetetlen a napelem telepítéshez.
  2. Fontos, hogy kevés legyen az árnyék ott, ahova fel szeretnénk szerelni. Ez általában könnyedén kivitelezhető, habár vannak olyan házak, amiknek a tetejét leárnyékolja egy fa, vagy esetleg egy szomszédos, magasabb épület. Figyelni kell rá, hogy a napelemeket olyan helyre tegyük, ahol keveset van árnyék, hiszen csak így tudja maximálisan kinyerni az energiát a napból.
  3. Fontos, hogy a napelemeket a megfelelő szögben telepítsük, hiszen nem mindegy, hogy a napfény milyen szögben éri a fotovoltaikus rendszert.
  4. Az egyik legfontosabb pedig a jó tájolás. Kulcsfontosságú tényező, hogy rendesen megtervezzük, hogy a tető melyik oldalára érdemes napelemeket tenni, hogy egész évben a megfelelő mennyiségű napfényt tudjuk hasznosítani.

Fontos tehát, hogy mint minden komolyabb befektetés előtt, pontosan átgondoljunk minden befolyásoló tényezőt. Ha később derül ki, hogy nem jó helyre, vagy nem jó szögben tettük fel a napelemeket, akkor bizony sokba fog kerülni áthelyezni őket.

A napelemeket tehát nem érdemes csak úgy, magunknak megtervezgetni. Minden esetben szükség van egy gyakorlott, hozzáértő villamos tervezőre is, aki kimatekozza helyettünk, hogy milyen méretű rendszerre van szükségünk a lakásunk áramellátásához. A rendszer szükséges teljesítményének kiszámolását is rá kell bíznunk. hogy minden rendben legyen és a napelemes rendszerünk a lehető leghatékonyabban működhessen.

Mi nem bíztuk a véletlenre, profi, hozzáértő mesteremberek segítségét kértük. Nem csak a napelemek, hanem az inverterre vonatkozó előírásokkal is tisztában kell lennie a kivitelezőnek, hiszen csak ezen előírások betartásával lesz hatékony és biztonságos a rendszer.

A jól megtervezett és kiépített napelem rendszer akár 40-50 évig is meghibásodás nélkül működhet. Ez azt jelenti, hogy nyugdíjas éveinkben is élvezhetjük a zöld energiát.

A napelemek tehát el tudják látni az egész otthonunkat árammal, ha sikerül olyan méretben és hatékonysággal kivitelezni, amire szükségünk van.

Ehhez fontos tisztában lennünk a házunk adottságaival.

Ugyan nem csak a tetőre lehet felszerelni a napelemes rendszert, de ez az egyik legnépszerűbb megoldás. De ha valamilyen ok miatt a tető nem megfelelő a napelem telepítésére, akkor a napelem panel akár saját lábon is állhat, mondjuk a kertben.

A napelemek legideálisabban a megfelelő dőlésszögű tetőre szerelve működnek. Nem biztos, hogy a mi tetőnk például alkalmas erre, lehet, hogy a tetőszerkezetünk dőlésszöge miatt nem tud a legoptimálisabban működni a fotovoltaikus rendszer. Ilyen esetekben is javasolni szokták a földre való telepítést.

Az is fontos, hogy milyen tájolású a házunk, természetesen a legjobb, ha délkeleti vagy délnyugati fekvésű. A napelemek akkor működnek a legjobban.

Az sem mindegy, hogy milyen környezetben élünk, hogy mennyire poros, milyen sokat esik az eső. A napelemeket ugyanis a megfelelő működés érdekében tisztítani kell, ezt általában az eső végzi. Egy olyan területen, ahol nagyon kevés a csapadék, romolhat a napelem hatékonysága. Szerencsére nálunk nincs igazán szélsőséges időjárás, így ezzel nem kell olyan nagy mértékben foglalkoznunk.

Tehát ahhoz, hogy napelemet telepíthessenek, a kivitelezőknek tudniuk kell hogy milyen a tető dőlésszöge, hogy milyen a tájolás és a környezeti tényezőket is figyelembe kell venniük. Nem csak az időjárás, hanem egy, a tetőhöz túl közel ültetett, később magasra növő fa is potenciális fenyegetést jelenthet a napelemeinkre.

Hogyha minden tényezőt sorra vettek a szakemberek, akkor a tervezés után indulhat is a kivitelezés.

Mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ugyanis egyrészt egy szerencsésen leadott és elfogadott pályázattal indulhattunk el a napelem panel telepítés rögös útján, másrészt pedig a házunk tájolása majdhogynem teljesen ideális a napelem panel telepítéshez. Minden feltételnek megfelel a ház, a tető dőlésszöge és a tájolás is megfelelő.

Az igen alapos helyszíni felmérés nagyban megkönnyíti a szerelők munkáját, mikor kiérkeznek, már a megfelelő tartószerkezettel érkeznek, pontosan tudják, hogy hova kell bekötni az invertert és a vezetékeket.

A megfelelő telepítést követően a szolgáltató felszerel egy ad-vesz mérőórát, így, ha több áramot termelünk, azt a szolgáltató megveszi tőlünk. Igaz, hogy csak csökkentett árat fizet az általunk megtermelt áramért és ebből még adóznunk is kell, de mégis jobb, mintha nem kapnánk érte semmit. Igaz, hogy szerintem az a legjobb, hogyha sikerül a napelemmel lenullázni a számláinkat, de azért jó tudni, hogy ilyen lehetőségünk is van.

Ahhoz, hogy egy napelemes rendszer működjön, rengeteg dokumentumot kell beadni, sok adminisztrációval jár, ami sokaknak elveszi a kedvét. Pedig annyira nem vészes, mint amilyenek tűnik, mi is viszonylag hamar túlestünk a papírmunkán. Csak arra kell figyelni, hogy tartsuk a határidőket és minden papírt a lehető legkörültekintőbben töltsünk ki, hogy ne kelljen hiánypótlásokat végezni.

A napelem, ahogy már korábban írtam, nem feltétlenül csak a spórolás eszköze. A földünk egyre rosszabb állapotban van, így már csak a gyerekeink érdekeit nézve is időszerű a változás. Ha mindenki napelemre vált, vagy egyéb zöld energiaforrásokra, akkor hosszú évekkel meghosszabbíthatjuk a földünk élettartamát.

Boldog vagyok, hogy most már nem csak az étterem, hanem a saját házunk energia ellátását is napelemmel tudjuk biztosítani.

Úgy érzem, mi minden tőlünk telhetőt megteszünk egy élhetőbb bolygóért, és remélem, hogy a példánkat látva mások is kedvet kapnak a napelem telepítéshez.